воскресенье, 2 июня 2013 г.

Сценографія. Подих вітру


«Осінь - час збору врожаю і час свіжого вітру. Цей вітер своїм подихом змінює настрій і сприйняття повсякденних речей» - таке гасло цьогорічної виставки молодих сценографів, що відкрилась у галереї мистецтв імені Олени Замостян Національного університету «Києво-Могилянська Академія» (Центр «Пасіка»).

Тому концептуальним оформленням слугували різнокольорові вітрячки, підвішені до стелі. Їх можна було покрутити, або ж подмухати на них. Таким азартним подихом свіжого вітру наснажені і нові роботи молодих митців, котрі охоче спілкувалися з присутніми.

Куратори виставки перспективні художники-сценографи Олена та Богдан Поліщуки. На відкритті цієї події авторам побажав наснаги режисер Національного театру імені І. Франка заслужений діяч мистецтв Андрій Приходько, а Сусанна Карпенко з гурту «Божичі» зачарувала автентичним виконанням пісень. В експозиції представлені макети та ескізи до реалізованих вистав: Олега Татаринова – «Привид замку Кентервіль» за О. Вайльдом (Театр юного глядача на Липках, режисер – А. Артеменьєв); Богдана Поліщука - «Райскеє діло» за І. Малковичем (Національний театр імені І. Франка, режисер – А. Приходько) та «Лісова пісня» Лесі Українки (Львівський театр імені Леся Курбаса, режисер – А. Приходько); Марії Погребняк – «Тринадцята зірка» В. Ольшанського (Одеський обласний театр ляльок, режисер – Ю. Чайка), а також нереалізовані роботи наймолодших сценографів: Валентини Кузьмічової, Олександра Тетеріна, Василини Харчевки, Катерини Слонової, Сєди Бароянц, Володимира Бевза, Єлизавети Попової, Даниїла Немировського та Ярка Філевича.  

Варто зауважити, що це вже не перша спроба молодих художників восени підбивати підсумки зробленого, тобто презентувати в такому форматі і в цій же галереї. Тож хай попутний вітер і надалі напинає вітрила їхньої творчості. Ця виставка триватиме до 22 листопада. Поспішайте!
 
Стаття надрукована у газеті "Культура і життя". № 45, 9 листопада, 2012.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий