пятница, 21 марта 2014 г.

«Бронек – 2013».


Амвросій Бучма (14 березня 1891 - 6 січня 1957) – великий актор цілої епохи, народний артист СРСР, провідний актор театру «Березіль», славнозвісний франківець, улюбленець публіки театру і кіно. Пам'ять про нього жива і дорогоцінна для театральної спільноти сучасності. 14 березня, в день його народження, вже всьоме відбулося вручення премії «Бронек» у Київському Будинку актора. Віддана онука Амвросія Бучми, відомий театрознавець і викладач Валентина Заболотна створила дійсно сімейну премію. По-домашньому щороку нагороджуються ті, хто продовжують традицію українського театру. Бронек – саме так ніжно та тепло називали Амвросія Максиміліановича його друзі і саме так його пам’ятають сьогодні. Цього року до кола бучменків запросили різних митців, когось вперше, когось вже і в друге. Нагадаймо, що у премії немає чітко визначених номінацій, і щороку її вручають за певне досягнення або новацію у галузі театру, а іноді навіть і просто за красиві очі.
Отже хочеться ознайомити всіх із цьогорічним колом бучменків. Молодий актор Київського театру юного глядача на Липках Олексій Петрожицький нагороджений «Бронеком» «За талановитий початок творчого шляху». Адже всього за три репетиції, будучи ще студентом, він ввійшов у виставу «Ромео і Джульєтта» В. Шекспіра на головну роль. А потім за досить короткий час зіграв Пека у «Сні літньої ночі» В. Шекспіра, Яшу у «Вишневому саду» А. Чехова, Холдена Колфілда у виставі «Над прірвою…» Д. Селінджера, Сажотруса у казці «Ле тяб бет» М. Френкеля. Недарма Валентина Ігорівна згадала про ідеальну формулу мистецтва, котру Олексій вивів ще учнем першого класу Дитячої академії мистецтв, - отже, він сказав, що «мистецтво – це краса, яку створила людина!»
                                                 О. Петрожицький і В. Заболотна  фото: А. Марченко

Нагороду «За партнерство» отримали актриси Надія Кондратовська та Ніна Ніжерадзе за виставу «Доктор» Б. Нушича у Театрі російської драми ім. Лесі Українки (реж. – І. Барковська). Актриси створили окрему маленьку виставу у межах всієї вистави, вони змогли «дуже чітко передати відчуття сатири та взяти жанр» – за словами експерта премії та театрознавця Марини Котеленець.
М. Котеленець  фото: А. Марченко

Також «Бронеком» нагородили пластичну виставу «Gogol пошук» за творами М. Гоголя Нового драматичного театру на Печерську «За сміливе переосмислення культурних міфів». У постановці хореографа Марії Гуріної і завдяки чудовій майстерності колективу, театру вдалося поринути у першоджерела самого М. Гоголя, в атмосферу його існування. У відсутності декорацій, актори самі нібито грають простір, висловлюючись мовою тіла. На сцені завжди присутній образ живої темряви і «вишуканої дияволіани».
 Вже вдруге до кола бучменків запросили Льва Сомова «За пластичне вирішення» вистави «Чого хочуть жінки?» за Аристофаном у Театрі драми та комедії на Лівому березі Дніпра (реж. – А. Білоус). Також відзначили різносторонній талант Л. Сомова, який і п’єси пише і вистави ставить як режисер і як хореограф. І до речі, Лев Сомов відсвяткував свій ювілей в один день із Амвросієм Бучмою – 14 березня йому виповнилося 50!
Актриса Київського академічного молодого театру Вікторія Авдєєнко була нагороджена «За віртуозну гру»: у виставі «Янгольська комедія» Льва Хохлова (за мотивами п’єси «Фердінандо» А. Ручелло; реж. – Л. Сомов). Очільник Київської оперети Богдан Струтинський отримав премію «За докорінне оновлення творчого обличчя київської оперети». Дійсно неможливо не помітити повернення благородства на сцену цього театру і цікаві проекти останніх років.
В. Авдєєнко і В. Заболотна

Б. Струтинський і В. Заболотна.   фото: А. Марченко


Євген Нищук ще до обрання його Міністром культури у статті Валентини Заболотної був відзначений за хорошу гру у виставі «Прекрасний звір у серці» за віршами М. Вінграновського у Майстерні «Сузір’я» (реж. – О. Кужельний). Але дуже символічно, що його нагородили сімейною премією «Бронек-2013» «За талановите поєднання вірша та драми» у виставі «Прекрасний звір у серці». Зі слів Міністра зрозуміло, що він активно продовжує займатися акторською діяльністю. Також викладає на акторському курсі в КНУ театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого, де нещодавно випустив першу свою режисерську роботу «Щоденник рядового Т.» О. Гавроша. І ще один цікавий факт і дивний збіг обставин – інститутське прізвисько Євгена Нищука було «Бучма!»
Є. Нищук і В. Заболотна. фото: А. Марченко

Нагороди дісталися також і представникам периферії. Відзначили виставу Дніпродзержинського театру ім. Лесі Українки «Тартюф» за Ж.-Б. Мольєром у режисурі Сергія Чулкова. Премія буде ще одним подарунком до 75-річного ювілею художнього керівника театру, що відбудеться 11 квітня. Любов Колесникова із Чернігівського театру ім. Т. Шевченка нагороджена премією «За професійність та жіночу сміливість» у виставі «Каліка з острова Інешмаан» М. МакДонаха (реж. – А. Бакіров). Її роль 90-річної Мамаші-алкоголічки-інваліда просто приголомшила. Актриса не побоялася позбавити свою героїню зубів, знявши власні протези. Це надало неймовірного шарму Мамаші і точно підкреслило характер.
Головного «Бронека» отримав режисер Дмитро Богомазов за виставу «Morituri te salutant» за новелами В. Стефаника у Театрі ім. І. Франка. За прекрасне поєднання в одній виставі усіх жанрів драми, за бездоганне відчуття української ментальності. Кожному переможцю подарували чашку із фотографією А. Бучми і святкові листівки, а головний номінант отримав навіть справжню грошову нагороду у розмірі однієї залізної гривні!
Цього разу день народження Амвросія Бучми пройшов з веселою ноткою: Любов Сагат – солістка оперети, виконала кілька музичний номерів у супроводі фортепіано Ганни Поліщук. Ілюзіоніст Віталій Горбачевський провів магічні сеанси із фокусами. Але трагічна нотка, яка сьогодні творить історію на вулицях, за межами театральних стін постійно нагадує про себе навіть під час свята. Так скорботно виринає у пам’яті образ німецького солдата із фільму «Арсенал» О. Довженка. Солдата, якого геніально зіграв А. Бучма, вбивають звеселяючим газом, і його смертельні корчі крізь сміх знову нагадують нам абсурд і неможливість сьогоднішньої ситуації… Отак актуально звучить сьогодні ім’я іменинника, великого актора цілої епохи – Амвросія Бучми.
                                                                                    

кадр із фільму "Арсенал" О. Довженка


                                                                        

Комментариев нет:

Отправить комментарий