четверг, 28 февраля 2013 г.

Кожен вулик гуде по-своєму.


Роксолана Лудин 

фото з вистави "Електра. Мухи"



плакат Богдана Поліщука до вистави "Електра. Мухи", 2013. 


Києво-Могилянський театральний центр «ПАСІКА» створений у 2007 році на базі Києво-Могилянської академії. Його художнім керівником є режисер, заслужений діяч мистецтв України Андрій Приходько.  У цьому центрі митці намагаються поєднати традиції та експерименти, створити «полігон молодої театральної формації». Під одним дахом співіснують сім майданчиків, де відбуваються різні за жанром і формою вистави, концерти, вуличні вистави, перформанси, читання, майстер-класи тощо.
Саме тут можна побачити моно виставу Роксолани Лудин  «Електра. Мухи» за мотивами п’єси «Мухи» Жана-Поля Сартра, прем’єра якої відбулася у жовтні. Роксолана – актриса центру «Пасіка» та театру для дітей «У торбинці» (випускниця НаУКМА за спеціальністю «Культурологія»), захоплюється аргентинським танго, грою на гітарі, психологією та біоенергетикою. Театр – для неї хобі, але вона постійно намагається вдосконалюватися на тренінгах, що проводять професійні актори та режисери. Роксолана самостійно здійснила сценічну обробку драми Сартра та зіграла роль Електри. В основі сюжету античний міф про місто Аргос, де вбивця попереднього царя живе з його вдовою, утримуючи її доньку, царівну Електру, за служницю. Автор  порушує довічну проблему «вільної людини». Електра прагне позбутися пригнічення з боку влади, але не усвідомлює, що насамперед потрібно вичавити своє «внутрішнє рабство». Вистава  розповідає про протистояння особистості та влади, про конфлікт свободи в середині самої людини. Сценічний простір порожній, вікна заклеєні газетами, що виглядає суголосно часові, коли люди охоплені великою кількістю  інформації і не бачить справжнього життя, не помічають пейзажів за власним вікном. Зодягнена в халат прибиральниці Електра – Роксолана приносить купу зім’ятих газет та сміття. Вся ця мішура, жовта преса та сучасне телебачення – це лише смітник у голові кожного з нас. Її розмова про внутрішню свободу переривається танцями, до яких залучаються глядачі, піснями, навіть грою на пластикових пляшках. Вистава спонукає до філософських роздумів. Останнє запитання Електри до глядача – яку мені одягнути сукню, чорну чи барвисту – не залишає публіку байдужою. Варто замислитися кожному, як сприймати життя – у кольорі чи безбарвним…
Також у «Пасіці» можна подивитися «психо моно драму» ще одного екзистенційного драматурга Жана Кокто - «Людський голос». Постановка  здійснена режисером Євгенією Федоровою в театрі-студії акторської майстерності «SPLASH» (з англ. «сплеск»), але згодом перенесена на сцену Києво-Могилянського центру. Євгенія Федорова випускниця Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого. В студії «SPLASH» із акторами-аматорами вона поставила «Спектакль про любов» за п’єсою В. Соллогуба та «Дуже просту історію» М. Ладо. Деякий час вона викладала майстерність актора у Коледжі театру та кіно. У виставі «Людський голос» Ж. Кокто головну роль виконує професійна молода актриса Інна Бовкун (випускниця Київського національного університету культури та мистецтв). Сценографія це і є власне кімната, в якій лише маленький столик із телефоном та купа різного яскравого одягу. Героїня намагається врятуватися від самотності: дзвонить, або частіше удає, що дзвонить, слухає записаний голос чоловіка, який, можливо, існував лише в її увазі, приміряє яскравий одяг. Ця драма порушує гостру проблему – незважаючи на існування телефонів, а сьогодні й Інтернету, людина все одно залишається самотньою.
Інна Бовкун у виставі "Людський голос"


А ще в центрі «Пасіці» йдуть вистави театрів «Відкритий погляд», «Є», та «МІСТ», театру-студії «У кімнаті» та «аБРаКаДаБРа». Молодь, яка формує творчий простір «Пасіки», налаштована на філософські експерименти, пошуки, досліди та експерименти, а головне – щоб глядач не залишився байдужим. Тому креативна «бджолина» сім`я центру «Пасіка» приносять дорогоцінний мед.  

Стаття надрукована у №9 (1 березня), 2013  газети "Культура та життя". 

Комментариев нет:

Отправить комментарий